A felejthetetlen, régi DOS-os játékok

Amikor még a DOS hódított, akkoriban ezekkel a játékokkal játszottam. Ezért készítettem a kedvenc régi DOS-os játékaimból egy kis archívumot. Jó játékot kívánok!

Az alábbi játékokból kaphatsz egy kis kedvcsinálót, illetve letöltheted őket:

Játékok letöltése

Hogy az életed egyszerűbb legyen, és ne kelljen a DOSBox-xal vacakolnod, csináltam egy telepítőt is, amiben minden szükséges dolog benne van.

Telepítés lépései

  1. Oldies játékok telepítő letöltése (20.4 MB), összes letöltés: 104 509
  2. Oldies játékok telepítő futtatás a számítógépen
  3. DOSShell kezelőfelület elindítása a parancsikonnal (Start menü)
  4. Dupla kattintás a kívánt játék ikonjára és indul is a játék

Jó szórakozást, kellemes játékot!

Figyelmeztetés

Az oldalon megtalálható játékok szabadon terjeszthetőek vagy pedig készítőik már nem árulják őket. Az itt letölthető szoftverek jogával nem én rendelkezem. Tehát, ha neked tudomásod van arról, hogy bármelyik játékot még árulják, vagy az ESA tiltólistájára felkerült, küldj üzenetet nekem. Mindazonáltal semmilyen felelősséget nem vállalok az oldalon található játékok miatt.

Lehetőleg csak akkor töltsd le a fájlokat, ha nem tudsz biztonsági másolatot készíteni a játékodról, vagy tönkrement a játékod és/vagy a biztonsági másolatod. Ezen sorok figyelmetlen elolvasása, vagy el nem olvasása nem mentesít annak következményei, illetve szabályai alól.

Mielőtt elkezdenél játszani, tudnod kell róla, hogy a játékok nagy része már Windows XP-vel sem akar szóba állni, mivel leginkább DOS alá készültek. A Windows 98 telepítése helyett van egy ingyenes DOS emulátor, a DosBox, amellyel életre lehet kelteni a játékokat.

Játékok listája

Aladdin

Aladdin

A Disney rajzfilmen alapul ez a játék, ez a 16 bites platform játék hasonlít leginkább az eredeti Sega Genesis verzióra. Jázmin hercegnőt kell megmentenünk Aladdin szerepében és ebben a barátai is segítségünkre vannak (Abu és Dzsini). A játék közben gyűjtött almákat dobáljuk el, ezért érdemes az összest összeszedni, mert ezekkel védhetjük meg magunkat az ellenségektől. Továbbá még a 'genie ikonokat' is gyűjtsük, mert így még több lehetőségünk adódik arra, hogy sikeresen átvihessük a pályát.

Blues Brothers 2

Blues Brothers 2: Jukebox Adventure

A Jukebox Adventure a népszerű játék második része. Az első rész óta sokat változott. Természetesen két főhősünk (Jake és Elwood) megmaradt. Azonban szinte minden más az újdonság erejével fog hatni. Az ellenfeleket lecserélték különböző gonosz csigákra, és hasonló szörnyűségekre. Fegyverzetünk is megváltozott. Az első részben felkaphattunk ezt-azt a pályákon, és odavághattuk a delikvenshez. Mostantól bakelit lemezeket gyűjtögetünk, és azokkal kell dobálóznunk. Érdemes ezért mindet begyűjteni a pályákon. Szintén újdonság, hogy egy meghatározott időn belül kell teljesíteni a pályákat. De ettől függetlenül mintha kicsit könnyebb lenne a játék. A grafika nagyon szép lett, és a zene-bona is rendben volt. Kiváló játék.

Commander Keen 4: Secret of the Oracle

Commander Keen 4: Secret of the Oracle

Amennyiben a Keen 1 jó volt, akkor a Keen 4 kétszer olyan jó. Maradt az eredeti és népszerű Commander Keen koncepció. A grafika minőségében drasztikus változás észlelhető, mégpedig előnyösen. Még több szörnnyel, még több rejtvénnyel, még több bonuszokkal és titkos átjárókkal, továbbra is Billy híres pogójával. Rendkívül élvezetes játék, élvezhető zenével, egy jó pár óráig biztos a számítógép előtt fog tartani ez az arcade játék.

Duck Tales: Quest for the Gold

Duck Tales: Quest for the Gold

A játék története, hogy Glongold kihívja Dagobertet egy kincsvadászatra. Az győz aki több kincset (pénzben kifejezve) tud adott idő alatt megszerezni. Minden cselekvés a játékban bizonyos időt vesz igénybe, többféle dologgal növelheted a pénzed. Tehát ez a játék nem csak ügyességet kíván meg a kalandokhoz, de stratégiát is!

A sorozattól megszokott jó hangulatú játék. 0-100 éves korig bárki számára önfeledt szórakozást, és kihívásokkal teli játékélményt nyújt. A végén valyon kinek az oldalára billen majd a mérleg a verseny végén, Glongold vagy Dagobert?

Fox (Titus The Fox)

Fox (Titus The Fox)

A Fox az egyik leghíresebb, és az egyik legnépszerűbb DOS-os játék. A Titus adta ki 1992 elején, és egy rókát, Titust irányíthatjuk benne. A fejlesztők lényegében a cég emblémáját használták fel főhősnek. Gyönyörű grafika, kellemes háttérzene, kitűnő játékélmény, rengeteg jópofa ellenfél. Ezzel mindent elmondtam róla. Nagyon szórakoztató játék, kötelező darab! Az 1991-es francia verzió más főhőssel Moktar címen jelent meg.

Golden Axe

Golden Axe

A Golden Axe az egyik leghíresebb akciójáték volt PC-re. Szokásos módon SEGA átirat, ami állítólag marha gyenge az eredetihez képest. Három karakter közül választhatunk, sőt akár többen is játszhatjuk. Szerintem úgy az igazi, meg jóval könnyebb is. Több különlegesebb mozdulatot is alkalmazhatunk a harcban. Használhatunk még varázslatot, amely minden karakternél más és más. Ráadásul az ellenfelektől szerezhetünk akár "pacit" is. Ezek vagy sárkányok vagy pedig a Bizarrian-nak nevezett lények. A grafika nagyon kellemes, és szerintem a legjobb speaker hangot/zenét ehhez a játékhoz írták. Szintén kötelező darab!

Guldkorn Expressen

Guldkorn Expressen

Egy vonatot kell irányítanunk egy maci és egy méh segítségével, valamint be kell gyűjtögetnünk az útközben felbukkanó zabpelyheket. Persze ez nem lesz egyszerű. Útközben több problémával fogunk szembesülni. Egyrészt az idő rohamosan fogy, másrészt ott vannak a fránya vakvágányok. Habár a progi gyerekeknek készült kiváló szórakozást nyújt, és a későbbi pályákon már megfelelő kihívást nyújt a nehézsége is. A grafika és a zene-bona jó, a játszhatóság szintén. Nem egy kötelező darab, ennek ellenére kellemes darab.

Hocus Pocus

Hocus Pocus

A fiatal varázslót kell irányítani, futkározik, ugrál és mászik a szörnyekkel tarkított pályákon. Menet közben Hocus néhány mágikus főzettel találkozhat, némelyik helyreállítja az egészségét, míg egyesek különleges dolgokkal ruházzák fel, példuál szuper ugrás vagy lézeres lövés. Grafika és zene az adott korszaknak megfelelő, egész jól játszható mászkálós platform játék.

Lion King

Lion King

Az Oroszlánkirály egy jól ismert Disney rajzfilm. Simbával, az oroszlánnal vagy, és azzal játszol ebben a mászkálós játékban. Meg kell enni a rovarokat és más apró állatokat, de vigyázni kell a nagyobbakkal, mert azok megpróbálnak megölni. Ha tetszett az Oroszlánkirány film, akkor érdemes kipróbálni ezt a játékot is. Szép grafika és zene.

Mario & Luigi

Mario & Luigi

Ez a játék, a Nintendo-féle Super Mario koppintása. Méghozzá egy ingyenes Mario remake, amelyet Mike Wiering-nek, a játék fejlesztőjének köszönhetünk. Mike Wiering, az alkotó igazából csak a VGA programozás gyakorlásának szánta ezen játékot a nagyérdemű számára. Ehhez képest kiváló játék kerekedett a végére, ezért is kötelezően ajánlott darab. Az említett holland úriember azóta saját céget alapított, név szerint a Wiering Software-t. Azóta már több kiváló játékot készített a Mario & Luigi grafikai motorját alapul véve.

Mortal Kombat 1

Mortal Kombat 1

1992-ben a Midway játék fejlesztő cég több értelemben is forradalmat írt a Mortal Kombat 1 verekedős játékával. Ezzel egy mindent elsöprő őrület veszi kezdetét szerte a világon és hogy cégüknek ez a játék, illetve később sorozat ad majd igazi hírnevet. Ez volt az olyan első játék, amiben cenzúra tiltása nélkül röpködhettek az emberi szervek, és a készítők elsőként használták a digitális grafikát. Hatalmas sikere lett ennek a az agresszív játéknak. A korszaknak megfelelően gyönyörű grafika, jó háttérzene, és kiváló játszhatóság jellemezte. Minden karakternek van sztorija, egyedi harc stílusa, kivégzése. Érdemes kipróbálni, kötelezően ajánlott darab.

Prehistorik 1

Prehistorik 1

Igazi mászkálós DOS-os játék, ahol az éhes ősemberrel ennivalót kell gyűjtenünk. Ezt különféle ősellenségek nehezítik meg, ha nem vigyázunk, akkor belőlünk lehet vacsora. A grafika egész jó, a zene is elfogadható. A játék igazán méltó folytatása a Prehistorik 2.

Prehistorik 2

Prehistorik 2

A saját kategóriájának a királya véleményem szerint. A kedvenc mászkálós arcade játékom, igazi oldies, örökzöld. A feladatunk ugyanaz, mint az első részben, kaját kell gyűjteni az ősemberrel, aki megint éhes. Persze ez nem olyan egyszerű, mivel különféle őslények nehezítik meg a dolgunkat, és ha nem vigyázunk, akkor belőlünk lesz vacsora. Medvék, dinoszauruszok, pókok, a jeges pályán pingvinek, és még jó pár "vadállat" próbál az életünkre törni. Néhol érdemes megütögetni a pályát, mert így egy-két extra cucchoz és további kajához juthatunk. A grafika sokat javult az első részhez képest, most már VGA és az animációk is részletesebbek, a zene kellemes, a hangok nagyon jópofák. A főhősünk is alaposan megváltozott, jóval viccesebb a külseje, amit tovább lehet fokozni azzal, ha nyomva tartjuk a lefele nyíl gombot.

Prince of Persia 1

Prince of Persia 1

Elég régen volt már az a 4D Prince of Persia, itt az ideje új Prince of Persia átdolgozást csinálni, gondolhatta Jalal barátom. Aki egyébként a Prince of Persia Unofficial Website-tal már évek óta boldogítja a Pop fanokat. Játéka egy az egyben a Prince of Persia 1.0-ára épül, tehát a csalásokat is úgy kell előhozni, mint az első verzióban. Szuper, hogy vannak új választható grafikai csomagok, a régi hagyományos és a képeken látható Jalal által használton kívül. Bár a barna rengeteg grafikai hibát csinált nekem. Nem is ragozom tovább. Aki szerette a játékot, az úgy is le fogja tölteni.

Stunts

Stunts

A Test Drive első két részével nagyot dobbantó Distinctive Software újabb nagy dobása volt a Stunts. A fejlesztők mindent beleadtak, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a Stunts egy igazi híresség lett. Játékuk a megjelenés után még évekig sokak nagy kedvence volt. Hiába jöttek a szebbnél szebb autós játékok, a Stunts mindig ott volt a toppon. Sikere talán a rengeteg lehetőségnek köszönhető. Tizenegy szuper autó közül választhatunk. Versenyezhetünk az idővel vagy ellenféllel. Ráadásul a beépített pályaszerkesztő is nagyot jó benne. Kezelése nagyon egyszerű és segítségével jobbnál jobb pályákat készíthetünk. Rengeteg pályaelem közül válogathatunk. A megszokottak mellett van híd, ugrató, spirál, szlalom, és egyéb nyalánkságok. A játék vektor grafikája szép, és a kezelése is egyszerű. A zene-bona 1990-es színvonalhoz képest rendben van (Sound Blaster hangkártya támogatással).

Supaplex

Játék neve: Supaplex | Fejlesztő: Elmer Productions | Kiadás éve: 1991

Supaplex

Puzzle játék, amely első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnik. De viszont a játék haladtával ez az érzésünk el fog múlni, mert kitűnő agyalós játék. Ebben a logikai játékban nagy szerepet kaphatnak a reflexeid is, mert ha óvatlan vagy akkor könnyen egy olló végezhet veled. A feladat egyszerűnek tűnik, keresed meg a kijáratot, közben pedig gyűjtsd össze az 'infotron'-okat és kíméld meg magadat a 'zonk'-októl (az ollóktól). Igazából a 'Boulder Dash' játék egyik ingyenes alternatívája.

Super Frog

Super Frog

Elvarázsolt királyfiként kell megmentsük a szerelmünket ebben a játékban. Első látásra azt hihetjük, hogy ez nem is olyan nehéz. De ha belevágunk a kalandba akkor kiderül, hogy nem is olyan könnyű. Mentési lehetőség sajnos nincs ebben a játékban. Pályakódokat szerezhetünk, de ezt többnyire csak a szerencsén múlik. A cél minden pályán az arany érmék gyűjtögetése és a kijárat megtalálása volt, és természetesen akadtak könnyen elpusztítható, ill. életveszélyes ellenfelek is. A zenék atmoszférikusak voltak, a játszhatóság (természetesen joystick-kal) verhetetlen. A Super Frog a Team 17 játékaként elképesztő grafikát és hihetetlenül jó ugribugri platform játékmenetet kínált.

The Incredible Machine (TIM)

The Incredible Machine [TIM]

A The Incredible Machine tulajdonképpen egy legó (puzzle). Különféle működő gépezeteket kell összerakni, amihez jó érzékkel kell kiválasztani a szerkezetbe illő elemet. Olyan fizikai összefüggéseket mint az erő-erőkar stb. nem árt ismerni, legalábbis saccolni azt tudni kell. A feladatok pályánként különbözőek és igen fantázia dúsak. A program grafikája nagyon szép.

UGH!

UGH!

Az egyik legszórakoztatóbb játék az UGH!, amivel valaha is találkoztam. Egy ősembert irányítunk, aki felcsap taxisnak, mert pénzre van szüksége. Különböző platformok között kell az emberkéket szállítanunk. Mindez azonban túl egyszerűen hangzik. Tehát akkor lássuk a komplikációkat. Mint például a külső behatások a szél vagy egy dinoszaurusz. S ha marad egy kis időnk, akkor figyelmünket az idő és az üzemanyag mennyisége köti le. A grafika és a zene is kiváló. Ajánlott kipróbálni ezt a kitűnő játékot.

Wacky Wheels

Wacky Wheels

Ez egy állatkerti autóverseny játék különlegesen aranyos grafikával. Menet közben fel lehet venni süniket, mint lövedéket és mindenféle egyebet - példuául bombát, olajat, triplalövőt - amikkel a többi versenyzőt szivathatjuk. Lehet egyedül és ketten is játszani, egymás ellen is az erre külön kialakított pályákon, gyakorlásként pedig kacsákat lehet lőni, természetesen minél többet adott idő alatt.

Worms 1

Worms 1

1995-ben ez a játék számított a maga kategóriájában a csúcsnak. Egy csapat kukaccal vagy és a cél az, hogy az ellenkukacokat kinyírd. Rendelkezésedre áll gránátoktól kezdve az uzi-ig minden, hogy az ellenkukacnak annyi legyen. Ezenkívül a víz is halálos ellensége kukacoknak, szóval ezzel is számolni kell a csata közben. Rendkívül élvezetes játékmenet és muzsika dukál ehhez a felejthetetlen retro játékhoz, amelyet a méltán híres Team 17 készített el.